29 Απριλίου, 2024

Στην κορυφή με το «σπαθί» της η Λάκαινα Σαπφώ Κουρμπέλη (εικόνες)

Τον Οκτώβριο του 2017, όταν η Λάκαινα Σαπφώ Κουρμπέλη από τη Μυρτιά Δ. Ευρώτα εισήχθη δεύτερη σε σειρά επιτυχίας στο Τμήμα Μηχανικών Αεροσκαφών της Σχολής Ικάρων, η αρχή μιας λαμπρής πορείας είχε μόλις ξεκινήσει. Από το δεύτερο έτος σπουδών, λόγω των επιδόσεών της στην ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση, η Σαπφώ κατετάγη πρώτη στην τάξη της μεταξύ των μηχανικών και παρέμεινε εκεί μέχρι την ορκωμοσία της ως Ανθυποσμηναγός. Έτσι, το 2019, ήταν η παρθενική φορά που μια Ίκαρος πρώτευσε και έγινε η πρώτη γυναίκα αρχηγός της Σχολής Ικάρων!

Στην ορκωμοσία της 12ης Ιουλίου 2021, οπότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη  Σακελλαροπούλου παρέδωσε τα ξίφη στους νέους και νέες Ανθυποσμηναγούς, η Σ.  Κουρμπέλη έγραψε με «χρυσά» γράμματα το όνομά της στα αρχεία της σχολής. Ήταν η μοναδική φορά ως τώρα που μια γυναίκα ορκίστηκε πρώτη και αριστεύσασα στη σειρά της ως Μηχανικός Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τελετή, εκτός από τη Λάκαινα Ίκαρο, άλλες επτά γυναίκες (τέσσερις ιπτάμενες και τρεις μηχανικοί) βρίσκονταν μεταξύ των 65 νέων Ανθυποσμηναγών που έδωσαν τον όρκο τους. Εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρών στο τελετουργικό ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι Ίκαροι, άνδρες και γυναίκες Ιπτάμενοι και Μηχανικοί, καθ’  όλη τη διάρκεια των σπουδών τους λαμβάνουν την ίδια ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση.

Η αρχή της διαδρομής
Το 2017 μια νεαρή μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Έλους συμμετείχε στις Πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας το όνειρό της. Ήταν η Σαπφώ Κουρμπέλη του Αποστόλου και της Θεοδώρας από τη Μυρτιά, η οποία με εντατική προσπάθεια και οργανωμένη μελέτη, εισήχθη 2η σε σειρά επιτυχίας στη Σχολή Ικάρων/Μηχανικός Αεροσκαφών, έχοντας συγκεντρώσει 19.141 μόρια.

Μάλιστα, τότε, η Σαπφώ κατέστη η πρώτη γυναίκα από τη Λακωνία που εισήχθη στο Τμήμα Μηχανικών Αεροσκαφών της Σχολής Ικάρων, συνδυάζοντας την επιτυχία της με ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ.

Πηγή: lakonikos.gr