20 Ιουλίου, 2024

Να μην αποκλειστούν επιχειρήσεις πυρόπληκτων περιοχών από το “Γέφυρα 2” ζητούν Επιμελητήρια της Πελοποννήσου

Να μην αποκλειστούν πληττόμενες επιχειρήσεις από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», με δάνεια εγγύησης Δημοσίου, ζητούν με κοινή επιστολή τους, προς τους υπουργούς Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη, τα Επιμελητήρια των νομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων: Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης και Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος.

Η επιστολή, μεταξύ άλλων, γνωστοποιεί στους υπουργούς και τις προτάσεις των Επιμελητηρίων.

Αυτές, έχουν ως εξής:

“1. Ένταξη και των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους πληγέντες συμπολίτες μας (πυρόπληκτα – σεισμόπληκτα) στο πρόγραμμα ‘Γέφυρα 2’, καθότι η αδυναμία εξεύρεσης οριστικής λύσης στο θέμα της ρύθμισης οφειλών των εν λόγω δανείων κι ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται ακόμη σε τράπεζες και δεν έχουν κανονική εξυπηρέτηση ή έχουν εκχωρηθεί σε εταιρείες διαχείρισης που λειτουργούν εκτός τραπεζικού συστήματος, αποτελεί μία πολύ σοβαρή δυσλειτουργία για τον τόπο, έχοντας οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Όπως κατά καιρούς σας έχουμε επισημάνει, τα παραπάνω δάνεια αφορούν εν λειτουργία επιχειρήσεις οι οποίες κάτω από το φάσμα των ασφυκτικών πιέσεων λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίζουν και τη σκληρή στάση των συγκεκριμένων πιστωτικών φορέων, οι οποίοι στην ουσία απορρίπτουν κάθε πρόταση ρύθμισης.

Ταυτόχρονα αποτελεί μέγιστη αδικία η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα τουλάχιστον των ρυθμισμένων με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μιας και η εγγύηση αυτή μειώνεται με την πληρωμή των δόσεων. Ως εκ τούτου θεωρούμε εξαιρετικά κρίσιμο και οι επιχειρήσεις αυτές να μην αποκλεισθούν από το πρόγραμμα ‘Γέφυρα 2’, ώστε να τύχουν των σχετικών ευεργετημάτων και να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

2. Ειδική αντιμετώπιση στο ζήτημα των δανείων συνταξιούχων συναδέλφων, οι οποίοι αν κι έχουν πλέον διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, εξακολουθούν να στενάζουν υπό το βάρος οφειλών που αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αν κι είχαν συνάψει όσο ήταν ακόμα ενεργοί, συνεχίζουν να τους ακολουθούν παραμένοντας στο όνομά τους λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν τα αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματικά, άπαξ και ο επιχειρηματίας – δανειολήπτης συνταξιοδοτηθεί.

3. Επανεξέταση του όρου της μείωσης του τζίρου από 20% και άνω, μεταξύ των χρήσεων 2020 και 2019, προκειμένου να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, καθότι πολλές επιχειρήσεις είναι ανοικτές, αλλά πληττόμενες, εμφανίζοντας χαμηλές απώλειες τζίρου κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα να μένουν αδίκως εκτός της ρύθμισης».