23 Ιουλίου, 2024

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου στο Δημαρχείο του Γυθείου, καθώς η αναζωπύρωση της πρόσφατης πυρκαγιάς στην περιοχή της Καστάνιας έχει δημιουργήσει μέτωπο που εξελίσσεται περιμετρικά της πόλης.

Εξ άλλου, στα όρια Αρκαδίας – Μεσσηνίας, από νωρίς σήμερα το μεσημέρι, έχει διακοπεί από την Αστυνομία η κυκλοφορία οχημάτων στο νέο αυτοκινητόδρομο, αλλά και στον παλιό εθνικό δρόμο Τρίπολης – Καλαμάτας, λόγω των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά που πέρασε ήδη από χθες από την περιοχή του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.

Στη Ανω Μεσσηνία, εξ άλλου, συνεχίζεται ο αγώνας για να περιοριστεί η πυρκαγιά, μέτωπο της οποίας έφθασε την περιοχή της Τσακώνας, ενώ σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά στο Βλαχόπουλο στα όρια των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης.

ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αναλυτικά, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στο πλαίσιο της σύσκεψης στο Γύθειο -με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη, του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου, του περιφερειακού διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχου Θανάση Κολυβήρα, του γενικού περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Πελοποννήσου ταξίαρχου Παναγιώτη Πούπουζα και των βουλευτών Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικού-, αφού ενημερώθηκε για τα δεδομένα, σημείωσε ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι ο ρόλος της συνεννόησης, τονίζοντας παράλληλα ότι σε επικοινωνία του με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι η πολιτεία προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τους πυρόπληκτους δήμους.

Επιπρόσθετα, ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι οι εκκενώσεις οικισμών θα πρέπει να εφαρμόζονται έχοντας προηγουμένως εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για τον κόσμο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις εστίες του, εκτιμώντας ότι ορισμένες από τις ενέργειες αυτές θα ήταν ενδεχομένως δυνατόν να αποφευχθούν.

Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν ενέργειες για την προστασία του πληθυσμού. Ακόμα δόθηκαν οδηγίες να απελευθερωθεί από τα αυτοκίνητα η παραλιακή ζώνη, όπως επίσης και να διατεθεί το δημοτικό γήπεδο για φιλοξενία εφόσον απαιτηθεί οριστικά να εκκενωθεί η πόλη.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην περιοχή, όπου από το απόγευμα έπνεαν ισχυροί άνεμοι, συνεχίζουν την προσπάθειά τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις -και στην περιοχή της Γέρμας- ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου έκανε ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο. Από την πλευρά τους, η Π.Ε. Λακωνίας και ο δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ έγιναν καθαρισμοί χωραφιών και επιπλέον δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο του Μαυροβουνίου.

Είχαν προηγηθεί εκκενώσεις κοινοτήτων στην περιοχή, όπου εκτός από κατοίκους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και επισκέπτες που φιλοξενούνταν σε καταλύματα -με τη συνδρομή και του Λιμενικού, στελέχη του οποίου ενημέρωναν τους πολίτες.

ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οσον αφορά στα υπόλοιπα μέτωπα πυρκαγιών στην Περιφέρεια, η φωτιά της Μέλπειας στη Μεσσηνία που από χθες το μεσημέρι πέρασε στην Αρκαδία, στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης, έχει δημιουργήσει δύσκολη κατάσταση, παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, όπως επίσης στελεχών του δήμου αλλά και εθελοντών.

Ηδη από χθες έχουν εκκενωθεί οι Χράνοι, το Ισσαρη και το Βάστα, ενώ σήμερα εκκενώθηκαν Παραδείσια, Δερβένι, Σούλου και Χιράδες, οι κάτοικοι των οποίων μετακινήθηκαν προς Μεγαλόπολη, όπου φιλοξενούνται προσωρινά με μέριμνα του δήμου.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην περιοχή της Τσακώνας, στα όρια Μεσσηνίας – Αρκαδίας δίνουν μάχη με την φωτιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως επίσης σε άλλα μέτωπα σε Δεσύλλα και Δασοχώρι.

Στο Βλαχοπουλο, το μέτωπο βρισκόταν σε εξέλιξη με κάποιες μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ γενικά τις προσπάθειες περιορίζει το δύσβατο της περιοχής, ενώ έχει γίνει προσπάθεια για αποτραπεί η φωτιά να προσεγγίσει από την άλλη πλευρά του βουνού, προς το Χατζή και τα Κρεμμύδια.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους νομούς υπάρχει συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες των Περιφερειακών Ενοτήτων και των τοπικών δήμων, ενώ σημαντική κρίνεται και η συμβολή εθελοντών και κατοίκων με αγροτικά μηχανήματα.