21 Μαΐου, 2024

Μαίνεται η φωτιά στη Γορτυνία

Στην περιοχή του Λάδωνα στη Γορτυνία, όπου η πυρκαγιά από το μέτωπο της Νεμούτας στην Ηλεία πέρασε στην Αρκαδία, βρίσκεται απόψε Σάββατο 7 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών που εξελίσσονται στην Περιφέρεια, ορισμένα από την περασμένη Δευτέρα -στο Γύθειο στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στην Ανω Μεσσηνία και στο Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία και στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στην Αρκαδία-, ενώ χθες Παρασκευή αργά το απόγευμα προήδρευσε σε σύσκεψη στο Γύθειο, στην οποία συζητήθηκαν θέματα προστασίας και ενδεχομένως εκκένωσης της περιοχής.

Χθες τη νύχτα της Παρασκευής 6 προς το Σάββατο 7 του μήνα, ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε την περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης στην οποία επεκτάθηκε η πυρκαγιά από την Ανω Μεσσηνία, περνώντας την περιοχή της Τσακώνας. Ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε, τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, όσο και τον δήμαρχο Μεγαλόπολης Θανάση Χριστογιαννόπουλο, καθώς και από στελέχη της Πυροσβεστικής για την κατάσταση, όπως και για τις προληπτικές εκκενώσεις χωριών οι κάτοικοι των οποίων έχουν προσωρινά καταλύσει σε δομές του δήμου, στη Μεγαλόπολη.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης -συνοδευόμενος και από τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Βασίλη Χαντζή, βρέθηκε στην περιοχή του Δεσύλλα, στην Ανω Μεσσηνία, όπου εκτός από τα στελέχη της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε εκεί και από τους αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και Περιβάλλοντος Ανδρέα Τσουκαλά.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Στο μέτωπο της Γορτυνίας απόψε Σάββατο 7 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Η γενικότερη κατάσταση στα μέτωπα της Περιφέρειας, στη Μεσσηνία και τη Λακωνία εμφανιζόταν αργά το απόγευμα σήμερα Σάββατο 7 του μήνα ικανοποιητική, ωστόσο παρέμενε ισχυρή προϋπόθεση για να παραμείνει έτσι η πρόληψη ή η καταστολή ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων.

Στο μέτωπο της Γορτυνίας απόψε Σάββατο 7 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Στην περιοχή της Μάνης, δημιουργούνται από εθελοντές αντιπυρικές ζώνες πάνω από τη Λαγκάδα, στο Δήμο Δυτικής Μάνης, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς από την Ανατολική Μάνη.

Πιο δύσκολη προέκυπτε η κατάσταση στην Ανω Μεσσηνία και στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία, καθώς φωτιά ανάλογα με τη φορά του ανέμου άλλαζε κατευθύνσεις προς τα χωριά Δεσύλλα, Φίλια, Δασοχώρι και Ισσαρη.

Το νέο μέτωπο που προέκυψε στην Γορτυνία, από την μεγάλη φωτιά στη Νεμούτα της Ηλείας, αναμένεται να είναι δύσκολη περίπτωση και ήδη στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης -όπως και σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα- εθελοντές και κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών. Ηδη δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση χωριών της περιοχής, όπως το Νεοχώρι, η Ελαία,η  Τριποταμιά, η Καπελίτσα και το Λιβαδάκι.

Στο μέτωπο της Γορτυνίας απόψε Σάββατο 7 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας