Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης – eleftheriaonline.gr
Φωτογραφίες Γιάννης Μαρκάκης
Τραγική είναι η κατάσταση στην Ανω Μεσσηνία την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών. Κρανίου τόπος, τα πάντα καμένα και ο κόσμος σε απόγνωση. Χιλιάδες ελαιόδεντρα κάηκαν, στάβλοι καταστράφηκαν τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής ζουν από την αγροτική παραγωγή και την ενισχύουν με την κτηνοτροφική. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσα, σήμερα, ζωοτροφές και ο κόσμος ζητεί η Πολιτεία να στηρίξει τους πληγέντες και τώρα, όχι αργότερα, να προγραμματίσει και να ξεκινήσει τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για να σωθεί η περιοχή από τις πλημμύρες.
Αναλυτικά, στον Αγιο Θεόδωρο, οικισμό του Διαβολιτσίου που καταστράφηκε από τη φωτιά, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Σάκης Παπαδόγιαννης παρατήρησε με απογοήτευση ότι “κάηκε το Μοναστηράκι και ο Αγιος Θεόδωρος, κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα. Ενας άνθρωπος έχασε 2.000 ρίζες και δύο στάβλους”. Ανέφερε πως “ήταν λίγη η δύναμη της Πυροσβεστικής”, διευκρίνισε, όμως, πως “δεν φταίνε οι πυροσβέστες” κι έδωσε συγχαρητήρια στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και στους κατοίκους που με τρακτέρ και βυτιοφόρα έδωσαν μάχη και απέτρεψαν μεγαλύτερη καταστροφή. Ακόμα και άνθρωποι με μια κλάρα και ένα μπουκάλι νερό”. Επεσήμανε ότι “η επόμενη μέρα είναι θλιβερή” και σημείωσε: “Οι περιουσίες δεν ξαναχτίζονται. Ελιά αιώνα πότε θα ξαναγίνει; Με τι θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος που έχασε τόσες ελιές; Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ζωοτροφές, πρέπει να τους βοηθήσουν. Ο κρατικός μηχανισμός από σήμερα να κάνει καταγραφή των ζημιών, και υπάρχει και ο κίνδυνος της πλημμύρας”.
Ο παπα-Χρήστος Δουβαράς επιβεβαίωσε ότι “τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, καταστράφηκαν τα πάντα” και σημείωσε με στενοχώρια: “Ανθρωποι έχασαν τα μαντριά τους, δεν έχουν πού να βάλουν τα ζώα τους. Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου ζει από τα ελαιόδεντρα, είναι το κύριο εισόδημά του”. Παρατήρησε ότι “οι αρμόδιοι πρέπει να σκύψουν στα προβλήματα, να δουν τι θα γίνει” και ευχήθηκε “να γίνουμε πιο σοφοί στο μέλλον, να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην αντιμετωπίσουμε ανάλογες καταστάσεις”.
Στο Καρνάσι που δοκιμάστηκε σκληρά από την πυρκαγιά, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, η πρόεδρος του χωριού Δήμητρα Ξηρόκωστα επεσήμανε πως “είναι η απόλυτη καταστροφή, δεν έμεινε τίποτα” και σημείωσε: “Μπορεί να μην υπήρχαν θύματα, θα έχουμε όμως τις πλημμύρες, θα πνιγούμε. Αμεσα κάτι πρέπει να γίνει με αυτό, με τις ζωοτροφές και με τα νερά, γιατί είναι ακατάλληλο το νερό. Να μας βοηθήσει ο Θεός με τις πλημμύρες”. Βουρκώνοντας, παρατήρησε ότι “στο Καρνάσι δεν υπάρχει πλέον λόγος να μείνεις” και εξήγησε: “Εγώ που ζούσα από τα αγροτικά εισοδήματα, δεν μου έχει μείνει τίποτα. Καήκαμε το 2007, έριξα πολλή δουλειά να τα κάνω κτήματα και τώρα καταστραφήκαμε”.
Συνεχίζοντας, παρακάλεσε “να γίνει κάτι, γιατί θα πνιγούμε. Θα έρθουν τα βράχια από το βουνό πάνω από το κεφάλι μας και το νερό θα μπει στα σπίτια”.
Κτηνοτρόφος από το Καρνάσι, που έχασε δύο στάβλους και όλες τις ζωοτροφές, μας είπε με θυμό ότι την ώρα της φωτιάς “δεν με άφηναν να γυρίσω πίσω να σώσω τα ζώα μου. Ευτυχώς που δεν πάτησα τον αστυνομικό”. Εκανε λόγο για τραμπουκισμό από την πλευρά της Αστυνομίας, καθώς τον απείλησαν ότι θα τον συλλάβουν αν γυρίσει πίσω να πάει στα ζώα του. Για τις ζωοτροφές που χρειάζεται, παρατήρησε με ειρωνική διάθεση πως “μας λένε να κάνουμε υπομονή για τις ζωοτροφές – να πούμε και μεις στα ζώα να κάνουν υπομονή, θα καταλάβουν…”.
Κάτοικος του Καρνασίου μας είπε ότι κάηκαν τα δύο δωμάτια του σπιτιού του και ζήτησε “να έρθουν να δουν την καταστροφή για να βγάλω την μουτζούρα. Μένω στο ένα δωμάτιο που γλύτωσε”. Οσον αφορά την ώρα της φωτιάς, μας ανέφερε ότι “οι αστυνομικοί δεν με άφηναν να πάρω και να σώσω τα σκυλιά μου, πήγαν να μου βάλουν χειροπέδες. Ευτυχώς που δεν κάηκαν”.
Την ώρα που κάναμε το ρεπορτάζ, στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Καρνασίου έφθασε αγροτικό αυτοκίνητο του Δήμου Οιχαλίας με είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως με μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό.
Στην είσοδο του Καρνασίου ο συνταξιούχος Παναγιώτης Μητρόπουλος, φανερά οργισμένος, είπε ότι για την καταστροφή φταίει η αδιαφορία την πρώτη μέρα που η φωτιά μπορούσε να ελεγχθεί. Ανέφερε πως “το παιχνίδι είναι οι ανεμογεννήτριες”, με ειρωνική διάθεση δήλωσε ότι “έκανα αίτηση για τις ανεμογεννήτριες ως υψηλής στάθμης τεχνικός” και πρόσθεσε πως “από το 2007 γεμίσαμε ανεμογεννήτριες”. Αφού μας ενημέρωσε ότι έχει φυτέψει πολλά δέντρα στην περιοχή, κατέληξε: “Εχω φρίξει με την αλητεία από τη μεριά των καναλιών. Συνειδητά γενίτσαροι στη χώρα είναι οι μεγαλοδημοσιογράφοι”.
More Stories
“ΧΟΗΦΟΡΟΙ” του Αισχύλου: H νέα παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας
Πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του Δημ. Κολυμβητηρίου Λουτρακίου (video-εικόνες)
Πρόγραμμα πρόληψης γυναικών Ρομά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου