Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο δήμος της Σπάρτης, με αφορμή το πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας, ο οποίος και εξιστορεί το πρόβλημα, ενώ γνωστοποιεί τις ενέργειες που έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν στο εγγύς μέλλον.
“H Δημοτική μας Αρχή – αναφέρει – «κληρονόμησε» το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, που δυστυχώς υφίσταται εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και που καμία Αρχή και κανένας Φορέας δεν έλυσε αποτελεσματικά μέχρι σήμερα.
Το πρόβλημα υπήρχε και υπάρχει για πολλούς λόγους:
1. Είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, μακριά από ποτάμια, αρχαιολογικούς χώρους, δάση, περιοχές natura κλπ.
2. Καμιά κοινότητα δεν επιθυμεί να δεχθεί σκουπίδια στη περιοχή της,
3. Με το άκουσμα ότι ίσως προκύψει οποιαδήποτε πιθανότητα εναπόθεσης απορριμμάτων ξεκινούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις, οι αναστατώσεις, οι απειλές, οι καταγγελίες και οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, με ότι αυτό συνεπάγεται.
4. Το κόστος αποκομιδής, περισυλλογής, υγειονομικής εναπόθεσης, μεταφόρτωσης, υγειονομικής επεξεργασίας κ.λπ., είναι πολύ μεγαλύτερο από το σύνολο των ανταποδοτικών τελών. Ουσιαστικά το κόστος των σκουπιδιών είναι στην πράξη πολύ υψηλότερο από αυτό που μπορεί να αποδεχθεί κάθε κοινωνία.
Ωστόσο, εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είχαμε και έχουμε σχέδιο καθώς επίσης και εναλλακτικές λύσεις”.
Συνεχίζοντας ο κ. Δούκας σημειώνει: “Ο βασικός και πρωταρχικός σχεδιασμός, ήταν πως τα απορρίμματα από τον Αύγουστο και μετά – και σύμφωνα με τον επίσημο επιχειρησιακό προγραμματισμό των Αρχών του Κράτους, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΦΟΔΣΑ και των επίσημων σχετικών διαβεβαιώσεων – να πήγαιναν στις υπό κατασκευή σύγχρονες νέες εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στη Σκάλα, Δ. Ευρώτα (PLAN A).
Μετά τις συνεχείς – και δυστυχώς για πολλούς λόγους και χωρίς καμία σχετική ευθύνη του Δήμου Σπάρτης – καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της Σκάλας και ύστερα από επίμονες δικές μας ενέργειες, η δεύτερη επιλογή μας, ήταν τα απορρίμματα να στέλνονται – από τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου – στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στη Μεγαλόπολη. (PLAN B).
Και εκεί όμως -αν και, όπως μας διαβεβαιώνουν, οι εγκαταστάσεις είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά έτοιμες- υπάρχει καθυστέρηση στην τελική αδειοδότησή τους.
H μόνη άμεσα εφικτή, πολύ προσωρινή λύση, ήταν και είναι τα απορριμματοφόρα μας να πηγαίνουν πολύ προσωρινά στον ΧΑΔΑ Αφυσσού. (PLAN C).
Φυσικά και κατανοούμε απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων έπειτα από τόσες δεκαετίες υπομονής και ανοχής, όμως η συγκεκριμένη ενέργεια θα διαρκέσει για ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα. Ζητάμε την κατανόηση των κατοίκων και την υπομονή τους για λίγο ακόμα.
Όσον αφορά τη νομιμότητα της εναπόθεσης των σκουπιδιών στον ΧΑΔΑ Αφυσσού, ύστερα από την επίσημη κήρυξη του Δήμου Σπάρτης σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης από τα αρμόδια όργανα του Κράτους και τις προσφυγές μέσω της δικαστικής οδού, να είστε σίγουροι πως θα ακολουθήσουμε χωρίς περιστροφές και με σεβασμό τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Σε περίπτωση που η λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΤΕΡΝΑ στην Αρκαδία, καθυστερήσει, ο σχεδιασμός μας είναι τα απορρίμματα να μεταφερθούν σε νόμιμα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις και εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου, έστω και αν το κόστος μεταφοράς τους (για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και των δημοτών) είναι πολύ μεγάλο. (PLAN D).
-Φυσικά θα διεκδικήσουμε και σχετική επιχορήγηση, αλλά το άμεσο κόστος θα είναι σημαντικό!
Παρά τα όσα γράφονται και αναπαράγονται, τονίζω ότι δεν είχε κατατεθεί στη Δημοτική Αρχή κανένα επίσημο και υπογεγραμμένο σχέδιο για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις και μάλιστα εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου. Καμία έγγραφη εισήγηση από κανέναν αρμόδιο φορέα του Δημοσίου, ή υπηρεσία, ή από τον τότε αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ώστε να έχουμε στα χέρια μας άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη λύση του προβλήματος.
Και φυσικά δεν λάβαμε ποτέ καμία έγγραφη και υπογεγραμμένη εισήγηση που να:
• Ήταν κοστολογημένη, με έστω ανεπίσημες προσφορές από αρμόδιους μεταφορείς που να είχαν σχετικές άδειες διανομαρχιακών μεταφορών.
• Είχε κάποια έστω στοιχειώδη προέγκριση από τους αρμόδιους διαχειριστές πχ. σε Πύργο και Άμφισσα, ότι είναι θετικοί στο να δέχονται τα απορρίμματα του Δήμου Σπάρτης αλλά και με ποιους ακριβώς όρους τα αποδέχονται.
• Είχε κάποια έστω προφορική προέγκριση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία.
Αυτά είναι τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής και σε αυτά εμμένουμε. Η υγεία των δημοτών μας και η καθαριότητα του Δήμου μας, αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα.
Όσον αφορά το ΚΔΑΥ της Βιολακωνικής στη Σπάρτη, εφόσον λάβει άδεια λειτουργίας, φυσικά και θέλουμε να βρεθεί οικονομικός και λειτουργικός τρόπος συνεργασίας μαζί του και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Ολοκληρώνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά:
-Τον νέο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Θανάση Καρλαύτη
-Τον Ειδικό Σύμβουλο, Ιωάννη Ράλλη
-Την Νομική μας Σύμβουλο, Ολυμπία Μαγγιώρου
-Τον Προϊστάμενο των Υπηρεσιών Καθαριότητας, Σταύρο Νικολέτο, γιατί εδώ και πολλές μέρες έχουν ξενυχτήσει για να δρομολογήσουν τις καλύτερες λύσεις στο πρόβλημα.
Και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους εργαζόμενους – και είναι πολλοί – στην υπηρεσία Καθαριότητας που με πολύ φιλότιμο, αυταπάρνηση και πολλές ώρες και υπερωρίες έχουν σπεύσει ώστε να καθαρίσουν τη πόλη μας, παρά τα εμπόδια που κάποιοι έβαλαν μπροστά τους. Τους αξίζουν πολλές ευχαριστίες και πολλά εύγε”.
More Stories
Συνάντηση Αντιδημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με την Πρέσβη του Μπαγκλαντές
Ξυλόκαστρο: 2η συνάντηση της Σχολής Γονέων
Κόρινθος: Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε αυτοκίνητα στα Καλάμια