Θέματα του πρωτογενή τομέα απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -και οι υπόλοιποι 12 ομόλογοί του από όλη τη χώρα- είχαν σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.
Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι “το εξαιρετικό επίπεδο των διευθυντών ΔΑΟΚ συνιστά προνόμιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου”, η οποία -όπως τόνισε- ήδη έχει προχωρήσει με δικές της δυνάμεις και προσπάθειες αρκετά ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα στις 5 Περιφερειακές της Ενότητες.
Συγκεκριμένα, ο Π. Νίκας ανέφερε μεταξύ άλλων, την έναρξη λειτουργίας της ζωαγοράς στο Κοπανάκι, το “ξεκόλλημα” των αναδασμών σε Φενεό και Δώριο -με πιστώσεις που φθάνουν τα 600.000 για τον καθένα-, την τακτοποίηση κατά το δυνατόν των διαφόρων προβλημάτων του ΓΟΕΒ Παμίσου, καθώς και την συνδρομή της Περιφέρειας και προς τους ΤΟΕΒ, τόσο οργανωτικά, όσο και οικονομικά αναφορικά με θέματα επισκευών σε υποδομές.
Ακόμα, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την συνεργασία της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την λειτουργία Γεωργικού Σχολείου, το οποίο ήδη ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο αποδεικνύοντας ήδη πόσο σημαντική είναι η υποδομή αυτή για την εκπαίδευση των αγροτών.
Αναφέρθηκε, τέλος, ο Π. Νίκας στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, με αντικείμενο την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές νέων καλλιεργειών.
Σημειώνεται ότι για επιμέρους ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υπουργό, το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως γνωστοποίησε ο Π. Νίκας.
ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Στη σημερινή συνάντηση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας έθεσε εξ άλλου στον υπουργό ζητήματα που απαιτούν δράσεις και ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν οριστικές και άμεσες λύσεις.
Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι εκκρεμούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αρκετά έργα άρδευσης, καθώς εκτός αυτών που έχει εντάξει το υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν και κάποια που έρχονται από το παρελθόν όπως το φράγμα Δόξα, ο Ανάβαλος, η Κελεφίνα για τα οποία απαιτούνται άμεσες δράσεις και αποφάσεις.
Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε εξ άλλου στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ανέκαθεν σοβαρό ενεργειακό ζήτημα ως προς τις αρδεύσεις, το οποίο τώρα -λόγω της διεθνούς κατάστασης- επιδεινώνεται περαιτέρω, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να μειωθεί το κόστος.
Εκανε λόγο ακόμα ο περιφερειάρχης στην ανάγκη ενίσχυσης της στελέχωσης των υπηρεσιών με γεωπόνους και κτηνίατρους, την προώθηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Τέλος, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ, υπογραμμίζοντας την απόλυτη ανάγκη να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.
“Η στόχευση πρέπει να είναι στην θέσπιση και στην εφαρμογή μιας σύγχρονης και τεκμηριωμένης αγροτικής πολιτικής που θα μπορέσει αποτελεσματικά να συμβάλει στην ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα και στην ανάπτυξη της χώρας μας” δήλωσε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
More Stories
Διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Αν. Μάνης
Τροχαίο στο Λεύκτρο-Σπάρτη
Πύργος: Θέμα χρόνου η δημοπράτηση για το Ποτόκι