3 Μαΐου, 2024

Λακωνία: Παύση αδειοδότησης αιολικών σταθμών στον Καβομαλιά ζητά η Ελληνική Λύση

Την παύση της αδειοδότησης Αιολικών Σταθμών στον Καβομαλιά της Λακωνίας ζητούν δεκαπέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή τους ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου.

Σχετική ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς, Α’ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνος Χήτας, Β’ Θεσσαλονίκης προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται “ότι οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας («ΑΣΠΗΕ»), αν αδειοδοτηθούν: «… θα αλλάξουν με δραματικό τρόπο το άγριας ομορφιάς τοπίο του Καβομαλιά, ενώ θα έχουν σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη σπουδαία βιοποικιλότητα της περιοχής». Συγκεκριμένα, την τρέχουσα περίοδο διενεργείται η δημόσια διαβούλευση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων («ΜΠΕ») για δύο «ΑΣΠΗΕ», συνόλου 31 ανεμογεννητριών, στην χερσόνησο του Καβομαλιά, της Δ.Ε. Βοιών, του Δήμου Μονεμβασιάς. Οι «ΜΠΕ» και των δύο «ΑΣΠΗΕ» είναι σχεδόν πανομοιότυπες και χαρακτηρίζονται από σημαντικότατες ελλείψεις και αυθαίρετες εκτιμήσεις. Τέλος, η εγκατάσταση «ΑΣΠΗΕ» και η διάνοιξη νέας οδοποιίας, που συνοδεύει την κατασκευή αυτών των έργων, θα αλλάξει δραματικά την εικόνα του Καβομαλιά, καταργώντας με βίαιο τρόπο την μέχρι τώρα αίγλη και ομορφιά του τοπίου του”.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί αν προτίθενται να εισακούσουν τις τεκμηριωμένες απόψεις των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων και να απορρίψουν την αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκρίνοντας την θεσμική προστασία της σπάνιας και ενιαίας οικολογικής και πολιτιστικής περιοχής, του Καβομαλιά και να αναθεωρήσουν και να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους, αναφορικά με την αδειοδότηση και την χωροθέτηση αιολικού πάρκου στη χερσόνησο του Καβομαλιά, καθώς, η επικείμενη υλοποίησή του θα αλλάξει με δραματικό τρόπο το άγριας ομορφιάς τοπίο του Καβομαλιά και θα επιφέρει σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη σπουδαία βιοποικιλότητα της περιοχής.