27 Απριλίου, 2024

Τρίπολη: Τιμήθηκε η Μάχη της Γράνας – Μνημείο που αφηγείται δυο ιστορικά γεγονότα

Σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την Μάχη της Γράνας που έγινε στις 10 Αυγούστου 1821, στην Τρίπολη, μεταξύ Μύτικα και Καπνίστρας, έγιναν γνωστά την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου κατά τη λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Τρίπολης στο χώρο όπου δεσπόζει το μνημείο, στην Σκοπή.

Για την συγκεκριμένη μάχη, ανάμεσα σε δυνάμεις των επαναστατημένων Ελλήνων και οθωμανικά στρατεύματα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης, που έληξε με τη νίκη των Ελλήνων και ουσιαστικά σήμανε την τελική φάση της πολιορκίας που οδήγησε στην πτώση της Τριπολιτσάς, μίλησε ο Αξιωματικό ε.α Κωνσταντίνος Μυλωνάς.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, οι Οθωμανοί υπέστησαν σημαντικές απώλειες, κάμφθηκε το ηθικό τους ενώ καίριο πλήγμα ήταν η απώλεια δυνατότητας για εξεύρεση προμηθειών από τα γύρω χωριά.

Χαρακτηριστικό στοιχείο που αποδεικνύει τον στρατηγικό νου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, είναι ότι παρατηρώντας τη μάχη από τα Τρίκορφα, και αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, διέταξε να καταλάβουν θέσεις μέσα στη Γράνα, πλάτη με πλάτη, ώστε να πολεμούν και προς τις δύο πλευρές.

Μάλιστα ο Δημήτριος Υψηλάντης, με ημερήσια διαταγή του, στις 31 Αυγούστου 1821, απένειμε δημόσιο έπαινο στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη για το στρατήγημά του αλλά και στους Έλληνες που έλαβαν μέρος σε αυτή τη μάχη.

Ο βουλευτής Αρκαδίας, Γ. Παπαηλιού δήλωσε : «Το άνοιγμα του πολεμικού χαρακώματος-της γράνας μεταξύ Σκοπής και Λουκά και η συνακόλουθη ομώνυμη μάχη, της Γράνας, αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των μαχών που επιτάχυναν την άλωση της Τριπολιτσάς. Οι πολιορκημένοι Οθωμανοί σταμάτησαν τις εξόδους από την Τριπολιτσά, με συνέπεια να εγκλωβιστούν σ΄ αυτήν, μέχρι την άλωσή της. Για μία φορά ακόμη θριάμβευσε η επινοητικότητα και η στρατηγική ευφυϊα του Γέρου του Μοριά».

Τέλος ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, αναφέρθηκε «στη σημασία της Μάχη που ήταν ένα κομβικό σημείο, για τις μετέπειτα εξελίξεις που οδήγησαν στην Άλωση της Τριπολιτσάς. Μία Μάχη που θριάμβευσε το στρατηγικό πνεύμα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο, είχε γίνει μια άλλη μάχη της αρχαιότητας που έγινε γνωστή ως Μάχη της Μαντινείας το καλοκαίρι του 362 π.Χ.

Τότε, η μάχη έγινε μεταξύ δύο συνασπισμών που είχαν επικεφαλής αντίστοιχα τη Θήβα και τη Σπάρτη, τις δύο τότε ισχυρότερες πόλεις της Ελλάδας, με έπαθλο την ηγεμονία της.

Στη μάχη αυτή, που μπορεί να έληξε νικηφόρα για τη Θήβα, σκοτώθηκε ο στρατηγός Επαμεινώνδας.

ert.gr