26 Απριλίου, 2024

Βασιλόπουλος: Ξεπερνούν τα 23.000.000 ευρώ οι χρηματοδοτήσεις που έχουμε εξασφαλίσει για τον Δήμο από τις 8 προγραμματικές συμβάσεις (video)

“Οι προγραμματικές των 963.000 ευρώ έφεραν στον Δήμο Καλαμάτας πάνω από 23.000.000 ευρώ”

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά”, Βασίλη Κοσμόπουλου, έδωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Δευτέρας ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Στις αιτιάσεις του για απευθείας αναθέσεις για τις οποίες η δημοτική αρχή δεν έχει δώσει ακόμα στοιχεία, με ποιούς έγιναν και τι ποσά αφορούσαν καθώς επίσης και για το ποιά έργα αφορούσαν, ο Δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε αναλυτικά και έδωσε στη δημοσιότητα με ποιους έχει υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις, τα ποσά τους και τις μελέτες και τα έργα που αυτές αφορούν ενώ υπογράμμισε ότι οι απευθείας αυτές αναθέσεις των 963.000 ευρώ έφεραν στον Δήμο Καλαμάτας χρηματοδοτήσεις 23.000.000 ευρώ για έργα.

Όπως εξήγησε, οι απευθείας αναθέσεις ύψους 963.000 ευρώ τα 3,5 χρόνια της θητείας του, έγιναν για μελέτες και προσωπικό που υποστηρίζει τις υπηρεσίες του Δήμου, και  έφεραν στην πόλη της Καλαμάτας και στο Δήμο πάνω από 23.000.000 ευρώ για έργα αναπλάσεων, ενεργειακών αναβαθμίσεων κτηρίων, και έργα που θα αναμορφώσουν το Δήμο Καλαμάτας. Ανέλυσε όλα τα ποσά και τις συνολικά 8 προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τον Δήμο Καλαμάτας και διευκρίνισε ότι

“Όλα έγιναν όπως προβλέπει η νομοθεσία, όλα είναι δημοσιευμένα στο Διαύγεια και στο ΚΗΜΔΗΣ, “δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, υπάρχει απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια”

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημάρχου Καλαμάτας:

“Ως δημοτική αρχή αρχή αυτά τα 3,5 χρόνια έχουμε υπογράψει 8 προγραμματικές συμβάσεις με αναπτυξιακούς οργανισμούς, που αναλύονται σε δεκάδες μελέτες αλλά και σε υποστήριξη των υπηρεσιών.

Αναλυτικά: Έχουμε υπογράψει μια προγραμματική σύμβαση με τη “Βιώσιμη Πόλη” που αρχικά περιλάμβανε 19 μελέτες, εκ των οποίων προχώρησαν οι 13. Τις άλλες 6 τις διακόψαμε.

-4 μελέτες για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (Αρχιτεκτονικά-Στατικά-Η/Μ και γεωτεχνικά)

-Τρεις πράξεις αναλογισμού, μια πράξη εφαρμογής

-Μια στατική μελέτη για το 18ο Δημοτικό Σχολείο

-Μια στατική μελέτη για τις κερκίδες των γηπέδων του Δήμου μας

-Μια μελέτη για τη διαμόρφωση των “Πράσινου Σημείου”

-Μια τοπογραφική αποτύπωση των περιοχών Ταϋγέτου για να μπορέσει να γίνει η αποζημίωση εκεί

-Μελέτη για την κατασκευή της συνδετήριας οδού μεταξύ Αύρας και Καρέλια

Όλες αυτές οι μελέτες είναι προϋπολογισμού 98.600 ευρώ συν το ΦΠΑ.

2η Προγραμματική που έχουμε υπογράψει είναι με τον “Πάρνωνα“, είναι για το πρόγραμμα Leader Αλιείας όπου το κόστος αυτής της προγραμματικής ήταν 15.000 ευρώ, και εκεί ήρθε και το Μουσείο Αλιείας της Μ.Μαντίνειας.

Με τον “Αναπτυξιακό Οργανισμό Μεσσηνίας” έχουμε υπογράψει 6 προγραμματικές συμβάσεις:

1)Αφορά τις Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αστικού Τοπίου Δυτικού Παραλιακού Μετώπου (Κορδίας) ποσού 59.500 ευρώ συν το ΦΠΑ.

2) Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας με 12 άτομα, (τα οποία απασχολούνται 5 στην Τεχνική Υπηρεσία, 4 στην Πολεοδομία, 2 στις Γεωτεχνικές υπηρεσίες με μελέτη και ένας για τα Αδέσποτα, και ένα άτομο στον Προγραμματισμό). Σε αυτή την προγραμματική υπάρχει και η μελέτη για το “Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς”, και είναι συνολικά με την παροχή υπηρεσιών 207.600 ευρώ. Τα 195.000 ευρώ είναι για τη μισθοδοσία των 12 επιστημονικών συνεργατών και τα 12.000 ευρώ είναι για τη μελέτη του Υπαίθριου Πάρκου Ελιάς.

3) Αφορά  την ωρίμανση της πράξης για  το Διαδημοτικό Κυνοκομείο, ποσού 8.000 ευρώ συν το ΦΠΑ.

4)Αφορά τις ολοκληρωμένες μελέτες Αστικών Παρεμβάσεων, τις Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις, τα 30 στρέμματα-που τόσο πολύ αγωνιστήκαμε για αυτές-κόστους 158. 870 ευρώ-Τα ποσά που λέω έχουν μέσα και την προμήθεια του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

5) Αφορά τις μελέτες για το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, που περιλαμβάνει τη μεταφορά της Δημοτικής Σχολής Χορού αλλά και τη Διαμόρφωση του Συνεδριακού Κέντρου. Επίσης στην ίδια σύμβαση περιλαμβάνονται οι μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μεγάρου Χορού, του ΕΠΑΛ στην παραλία, αλλά και του 1ου Δημοτικού Σχολείου, προϋπολογισμού 119.193 ευρώ.

6) Αφορά τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικού τοπίου της Ανατολικής πολεοδομικής ενότητας Καλαμάτας. Ένα έργο που περιλαμβάνει 9 μελέτες με προϋπολογισμό μελετών 296.000 ευρώ συν το ΦΠΑ, για τις οποίες δεν έχει γίνει ανάθεση ακόμα από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό και θα γίνουν μετά τις εκλογές.

Συνολικά λοιπόν αυτά τα 3 χρόνια και 8 μήνες έχουμε δαπανήσει για όλες οι μελέτες 963.087 ευρώ συν το ΦΠΑ, και αφορούν όλο το χρονικό διάστημα των 3,5 ετών.

Εκ των οποίων οι 455.130 ευρώ ήρθαν από χρηματοδοτούμενα προγράμματα(Ταμείο Ανάκαμψης, “Αντώνης Τρίτσης”), καταφέραμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις και έγιναν οι μελέτες. Οι 195.000 ευρώ έγιναν για την πρόσληψη 12 ατόμων επιστημονικού προσωπικού για την υποστήριξη της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου. Οι 388.000 ευρώ με το ΦΠΑ ήταν  από Δημοτικούς Πόρους.

Ας δούμε τώρα πόσα χρήματα έχουν φέρει αυτές οι μελέτες γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό:

8.000.000 ευρώ έφεραν για τις Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις

12.400.000 ευρώ από την Ανάπλαση της Ανατολικής Γειτονιάς

580.000 ευρώ για το Πάρκο Ελιάς

225.000 ευρώ για την Πλατεία Φυτειάς

700.000 ευρώ για το Δημοτικό Κυνοκομείο

790.000 ευρώ για το “Πράσινο Σημείο” και πολλά άλλα σημαντικά έργα έργα όπως το Μουσείο Αλιείας στη Μ.Μαντίνεια με 340.000 ευρώ και άλλα.

“Συνολικά λοιπόν οι αποφάσεις ένταξης, οι χρηματοδοτήσεις που έχουμε εξασφαλίσει για τον Δήμο Καλαμάτας ξεπερνούν τα 23.000.000 ευρώ. Και αυτά που διεκδικούμε μέσα από τις μελέτες που έρχονται ξεπερνούν τα 12.000.000 ευρώ”

“Επαναλαμβάνω, τα πάντα  είναι δημόσια, τα πάντα ελέγχονται, τα πάντα γίνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τα πάντα υποχρεωτικά αναρτώνται είτε στο Διαύγεια είτε στο ΚΗΜΔΗΣ. Άλλωστε όλες οι διαδικασίες είτε γίνονται από το Δήμο είτε από τις αναπτυξιακές διέπονται από τον ν.4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, υπάρχει απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια και αυτό ισχύει σε όλες τις διοικητικές πράξεις που αφορούν συνολικά το Δήμο”. Ο Δήμος έδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα των μελετητών καθώς και τις εταιρείες που έχουν αναλάβει αυτές τις μελέτες. “Να μην ακούγονται λοιπόν νούμερα τα οποία δεν ισχύουν”, κατέληξε ο Δήμαρχος.